poniedziałek, 28 stycznia 2013

Pieguski

Liceum.
Pierwsza, druga klasa?
Długa przerwa i jak zwykle przesiadywanie z moimi dziewczynami  w szkolnym bufecie.
Jedna z koleżanek wyciąga z plecaka pudełko, pełne malutkich ciasteczek i z uśmiechem nam go wręcza.
"Spróbujcie !"
Nam dwa razy nie trzeba powtarzać.
Znikają w zawrotnym tempie. Jedno, drugie, trzecie.
I pudełeczko świeci pustkami.
"A czy ja mogę dostac na nie przepis?" :)

Takie ciasteczka są idealne na drugie śniadanie, popołudniowy deser do kawy czy wieczorny seans filmowy. Słodkie, kruche i maślane. Najlepsze na drugi, trzeci dzień, ale warunek jest taki, że uda wam się je przechować tak długo. A to naprawdę nie jest proste ;) I fajnie, że każdy może sam skomponoawć swoje własne ciasteczka. Można wrzucić do nich co tylko wpadnie w ręce: orzechy, posiekana czekolada, biała, mleczna, gorzka, czy przeróżne bakalie. Co kto lubi :)





Składniki:


  • kostka masła miękkiego
  • niepełna szklanka cukru
  • jajko
  • 2  i pół szklanki mąki pszennej ( ja dałam szklankę mąki pełnoziarnistej i 1,5 pszennej)
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżaczki sody oczyszczonej
  • dodatki – te ciasteczka robiłam z orzechami laskowymi w czekoladzie, bo akurat miałam je w domu. Ale polecam wypróbować połączenie białej i ciemnej czekolady ;) 



Trzeba utrzeć masło z cukrem (najłatwiej mikserem), następnie dodać jajko. Potem przełączyć na mniejsze obroty mikser, dodawać stopniowo mąkę, sodę i sól. Na koniec dodatki i wymieszać. 
Z ciasta robić kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba zostawiać odstępy między ciasteczkami, bo urosną podczas pieczenia.

Piec około 15 minut w 200°C.





Aha i jeśli chodzi o cukier to trzeba trochę modyfikować jego ilośc w zależności od dodatków, bo jeśli dajemy ich sporo i są bardzo słodkie np.biała czekolada to ciasteczka mogą wyjśc za słodkie.







Smacznego !

13 komentarzy:

  1. z białą czekoladą...pyszności! założe się, że są lepsze niż kupne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma porównania ;) są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  2. Nie wątpię, że takie ciasteczka to coś pysznego :) Zrobione samemu na pewno smakują dwa razy lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym, by ktoś przy mnie wyjął takie pudełko ciastek i powiedział 'spróbuj' :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciastka rewelacja :) Nie ma to jak słodki prezent.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama lubię dołączać do prezentów jakieś słodkości własnej roboty :)
      i dostawać zresztą też ;P to miłe gdy ktoś coś robi specjalnie dla Ciebie, smakuje wtedy dwa razy lepiej :)

      Usuń
  5. zdecydowanie z białą! Proste, kruche pyszne, wręcz idealne ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, też zdarza mi się takie zrobić, faktycznie ciężko, żeby wytrwały dłużej niż 1 dzień:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bo one uzależniają ;) ale raz mi się udało je zjeść na 3 dzień i naprawdę były jeszcze lepsze :)

      Usuń
  7. schrupałabym kilka sztuk :))

    OdpowiedzUsuń