poniedziałek, 18 lutego 2013

Szarlotka i deser idealny



Co może być lepszego od lekkiego, beztroskiego weekendu poza światem.
Bez problemów i zbędnego myślenia o nieistotnych rzeczach. 
Bo dobrze żyje się tu i teraz, tylko dla płynącej chwili. 
A kominek, kolejny drink z rzędu i ukochane ramiona to właśnie ten moment.



Wiesz co, upiekę szarlotkę. 
Jeśli masz ochotę.
Mam!
Mąka, cukier, masło- wszystko jest pod ręką. Nie mogę znaleźć proszku do pieczenia, ale to nic. Wciągam na nogi beżowe kozaczki, zakładam czarny płaszcz i już za chwilę truchtam do sklepu. 
W drodze powrotnej zastanawiam się, czy coś jeszcze powinnam kupić.
I wtedy spada na mnie jak grom z jasnego nieba. Ale już trudno. Mam jeszcze nadzieję.
Pędzę do domu z bijącym sercem. Nawet nie zdejmuję butów, tylko od razu kieruję swoje kroki do kuchni. Otwieram zamrażarkę.
Szybkie rzucenie okiem tu i tam. Krewetki, kurczak, jakieś pierogi, a tam pod spodem są. Co za szczęście, kamień z serca.
Spokojna idę się rozebrać i wracam do rozsypanej na kuchennym blacie mąki.
Deser dziś będzie wymarzony.
Bo szarlotka lubi lody.


Składniki
  • 200 g masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki i 1 szklanka mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
Mąkę przesypać przez sitko, a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na pół, zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki na około pół godziny.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarle o dużych oczkach.
Połowę ciasta, która była w lodówce rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem, blachy do pieczenia. Starte jabłka dobrze odcisnąć z soku i układać na ciasto. Posypać cukrem do smaku i cynamonem. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka, na tarle o dużych oczkach.
Piec 1 godzinę w 170°C.


Podawać koniecznie na ciepło z lodami ! Najlepiej smakuje z waniliowymi, ale tak naprawdę taka szarlotka jest pyszna z każdym rodzajem lodów ;)





Miłego dnia!

8 komentarzy:

  1. Deser idealny, naprawdę :) A takie weekendy .. coś wspaniałego. "Chwilo trwaj" chciałoby się powiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też, chyba nie ma lepszego ciasta ;)

      Usuń
  3. rzeczywiście idealny - przepyszna szarlotka <3 mniam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Najlepsza to ta, którą piecze babcia, ale podglądam ją i całkiem dobrze naśladuję ;D

      Usuń