poniedziałek, 29 lipca 2013

Pani Walewska czy Pychotka ?


Imieniny babci to świetna okazja do kulinarnych eksperymentów.
Choć łatwo nie jest.
Babcia to babcia.
Ma swoje przyzwyczajenia, idealne wypieki, które pojawiają się rok w rok i zwykle trudno przekonać ją do wypróbowania nowego przepisu.
Ale jeśli wnuczka obieca, że będzie pysznie, pomoże w sprzątaniu i przygotowaniu ukochanych przez babcię biszkoptów, przełożonych kawową i czekoladową masą, każdy pomysł uda się przeforsować.
I kamień spada z serca, gdy solenizantka z uznaniem patrzy na słodkie dzieło i uśmiecha się od ucha do ucha.
A potem wszystkie te ochy i achy podczas degustacji.
Ach i och, uwielbiam piec ;)









Składniki na kruche ciasto ( forma 25 x 35 cm):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Jedną część ciasta odłożyć do lodówki.

Składniki na jedną bezę ( będą potrzebne dwie):
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając mikserem, dodawać stopniowo, małymi partiami cukier. Następnie wyłączyć mikser i dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Do ciasta potrzebujemy także:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 60 g płatków migdałowych
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozwałkować na stolnicy, przełożyć do formy i dokładnie rozmieścić w niej ciasto.
Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki.
A następnie wyłożyć masę bezową. Na masę bezową wysypać płatki migdałowe.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta, z tym że nie wysypujemy już na masę bezową płatków migdałowych.

Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru (zwykłego)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 4-5 kropel aromatu migdałowego
  • 200 g masła ( miękkiego)
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem.
Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, a następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować.
Ostudzić tak przygotowany budyń.
Masło utrzeć na puch, za pomocą miksera i  stopniowo dodawać wystudzony budyń. Cały czas miksując. Na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Układać kolejno: placek bez migdałów- masa budyniowa- placek z migdałami.
Schłodzić w lodówce.

Inspirowłam się tym przepisem, zmieniając coś tu i tam ;)





Ja sobie gadu gadu, a tu poniedziałek.
Niedziela była słodka.
Oby ten najtrudniejszy dzień tygodnia, również taki był ;)



14 komentarzy:

  1. cudnie wyszło to ciasto ! też je kiedyś zrobiłam :) jest przepyszne, a wypieki razem z babcią pewnie dają jeszcze większą radochę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, babcie nie są zbyt chętne na eksperymenty, ale Twoje ciasto było z góry skazane na sukces !! :-)) Wcale się nie dziwię, że babcia była zadowolona i chwaliła wnuczkę, chwaliła ciasto! Zresztą nie tylko babcia :-))
    Pysznie wygląda! I takim oto sposobem mam od rana ochotę na coś słodkiego :D Oby poniedziałek taki był! Miłego dnia i tygodnia :-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Kooocham Panią Walewską<3!
    A moja babcia, każdy mój wypiek by chciała:D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam Panią Walewską-ciasto klasyk :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Też uwielbiam piec, a potem zajadać ^^
    Świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Panią Walewską:) Jeśli w jakiejkolwiek kawiarni zobaczę ją, że jest ładna i świeża - kupię bez wahania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy tego nie jadłam, ale wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm eksperyment, przecież na pewno Cię nieraz nim częstowałam, u mnie robi się je odkąd pamiętam :P Zrobiłaś mi ochotę teraz! :PP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie próbowałam tyle różnych wypieków że nie sposób je spamiętać ;) ale Pychotka na pewno nie umknęłaby mi z pamięci !

      Usuń
  9. nie dziwię się, że ochy i achy, bo wygląda jak z cukierni :)
    tak w ogóle to należę do tych nielicznych, którzy nigdy w życiu nie jedli pani walewskiej
    miłego poniedziałku! (najgorsze już chyba minęło ;) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak najszybciej musisz jej spróbować koniecznie ! ;)

      Usuń
  10. Och! Poproszę o kawałek tego cuda :D
    Słodkiego tygodnia! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam walewska ! ;)
    Pieknie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń