wtorek, 20 sierpnia 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką


Uwielbiam lato.
Za słońce.
Za wakacje.
Za beztroskie uśmiechy.
Za opaloną buzię.
Za mrożoną kawę z lodami.
Za niebieskie paznokcie u stóp.
Za nieprzespane noce.
Za litry zimnego piwa z imbirowym syropem.
Za kuse sukienki.
Za letnie owoce.
I pyszne ciasta, które można z ich dodatkiem wyczarować.






Składniki na ciasto (forma 25 x 35 cm) :
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Ponadto:
  • 80 dag śliwek węgierek

Na kruszonkę:
  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru waniliowego
Mąkę przesiać przez sitko, a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Następnie zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Śliwki umyć i wydrylować.
Wszystkie skałdniki na kruszonkę dobrze rozetrzeć palcami.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem, blachy do pieczenia.
Układać śliwki skórkami do dołu lekko wygniatając w ciasto, a następnie posypać przygotowaną kruszonką.
Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.






Miłego dnia!


15 komentarzy:

  1. Takie wypieki z kruszonką to od razu kojarzą mi się z babci plackami, tyle jej zawsze daje, że najpierw zjadam kruszonkę a później ciasto :)Pysznie twoje się prezentuje, ze śliwkami, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydłubywanie palcami kruszonki w pierwszej kolejności to chyba przypadłość każdego ;)

      Usuń
  2. Jak ja bym chciała, żeby wakacje nigdy się nie kończyły, ach. Żeby słońce mocno grzało przez cały rok, żeby paznokcie były w kolorze tęczy, żeby piwo i mrożona kawa zawsze tak smakowały, a owoce żeby zawsze były pod ręką i gotowe do tego aby piec takie pyszne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podpisuję się ręcami i nogami ;P

      Usuń
  3. Ciasto na śniadanie? Jestem na tak. :) Bardzo apetycznie wygląda.
    Co do wakacji, sama nie wiem. Z jednej strony nie chcę, by się kończyły, z drugiej strony wiem, że powinnam nie móc doczekać się końca tych przez wzgląd na wydarzenia, jakie mają nastąpić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już za samą kruszonkę pokochałabym to ciasto!:)
    A ja się cieszę, że wakacje się kończą, jestem wyznawcą zasady, że każda pora roku jest piękna, a wszystko, cała nasza energia jest w głowie;) Nie w pogodzie^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że masz rację ;) mi w zasadzie nie o pogodę chodzi, ale dokładniej o wakacje i cudowny stan ducha w jakim się jest w czasie ich trwania ;)

      Usuń
  5. Ale jak patrzeć z drugiej strony to każda pora roku ma coś w sobie za co się ją uwielbiam.
    Jestem wielką fanką kruchego ciasta, a jak jest z kruszonką to już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacha z kruszonką są zdecydowanie number one latem ;) do tego pyszne śliwki! mniam *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. ejjjjj, zaproś mnie na takie... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! choć po cieście zostało już tylko wspomnienie (nawet okruszki zostały zjedzone, co do ostatniego ;)

      Usuń
  8. daaaj kawałek, bo ostatnio mam strasznego lenia :( :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha!! widzę że z tymi śliwkami to się dziś zgrałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kruszonki... no i śliwki.
    Pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. z kruszonką i owocami to najlepsze ciasta, pyszności

    OdpowiedzUsuń