czwartek, 8 sierpnia 2013

Pierożki francuskie z kurczakiem i szpinakiem


Gdy sama nie wiem czego chcę.
Lody się kończą.
Dopijam ostatnią kroplę piwa z wielkiego kufla.
A Need for speed ewidentnie mnie nie wciąga.
Zawsze można uciec do kuchni.
I co dwie głowy to nie jedna.
A ta druga, okazuje się że chowa bardzo smaczne pomysły ;)








Składniki ( na 24 pierożki ) :
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 450 g mrożonego szpianku ( rozdrobnionego )
  • 2 niewielkie, podwójne piersi z kurczaka
  • 15 suszonych pomidorów
  • 50 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • chilli, gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
  • jajko
Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, posypać solą, pieprzem i chilli, a następnie usmażyć na rozgrzanej oliwie.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i trzymać wszystko na małym ogniu aż szpinak się rozmrozi i wtedy dodać przyprawy: sól, gałkę muszkatołową, zioła. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory, starty na małych oczkach żółty ser i podsmażonego kurczaka. Potrzymać farsz na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i podzielić na 12 kwadratów. Kłaść farsz w jednym z rogów kwadratu i składać trójkąty, boki skleić i docisnąć widelcem. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać startym serem żółtym.
Gotowe pierożki rozłożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i piec w 180 ºC przez około 15 minut.





Miłego dnia!
Aha i jeśli nie wiecie na co wybrać się do kina, a lubicie się bać, to polecam z czystym sumieniem Obecność ! Naprawdę majstersztyk ;)


    13 komentarzy:

    1. Identyczne pierożki zrobiłam z Mamą na ostatnie Święta Bożego Narodzenia, oczywiście w wersji bez szpinaku:) Niemniej wyglądały identycznie, a ciasto francuskie znów spisało sie na medal!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zgadzam się że casto francuskie jest niezawodne- czy na słodko czy na ostro zawsze dobrze smakuje ;)

        Usuń
    2. Uwielbiam szpinak i wszystko co z nim jest nadziewane :) pyszne te twoje pierożki, a ostatnio sama się głowiłam co tu zrobić na obiad, ale na to bym nie wpadła ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. mmm,super aż slinka cieknie, a składniki na farsz - same moje ulubione:-))

      OdpowiedzUsuń
    4. Moja miłość do pierogów i naleśników jest ogromna, z takim ciastem nie jadłam, ale to są moje smaki
      !:D

      OdpowiedzUsuń
    5. o jaaaa! wpadłabym do Ciebie na takie pierożki, przepyszne nadzienie <3

      OdpowiedzUsuń
    6. robię takie pierożki na święta z masą makową :) uwielbiam szpinak, więc taka wersja też mi zasmakuje :) zrobię je jak tylko zrobi się trochę chłodniej :)
      dobrze czytać ostatnie zdanie - dziś idę na ten film :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To miłego seansu! Zazdroszczę, poszłabym na ten film jeszcze raz ;)

        Usuń
    7. uwielbiam ciasto francuskie! ZAWSZE się sprawdza! :-) moja ulubiona wersja to wprawdzie wersja na słodko - z domowym musem jabłkowo-cynamonowym, ale i te wytrawne do mnie przemawiają i to bardzo :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. O tak, ciasto francuskie jest niezawodne, warto zawsze mieć je w lodówce na czarną godzinę ;)

        Usuń
    8. Coś pięknego... Na prawdę, szacun za pomysł, bo bym na to nigdy nie wpadła ;)
      Mega mega!!

      OdpowiedzUsuń
    9. Niestety nie lubię się bać. Później boję się być we własnym domu przez kilka miesięcy po obejrzeniu horroru ; )
      A pierożki! Jak dla mnie idealne :D

      OdpowiedzUsuń
    10. Uwielbiam wszelkiego rodzaju przekąski z ciasta francuskiego :) A takie z kurczakiem i szpinakiem muszą smakować rewelacyjnie!

      OdpowiedzUsuń