piątek, 28 lutego 2014

Kurczak z brokułami w czosnkowym sosie


Słodko się tu zrobiło.
Aż zanadto.
A nadmiar czegokolwiek, nie jest najlepszym pomysłem.
Więc dziś pomysł na lekki i szybki obiad lub kolację.







Uwielbiam kurczaka z dodatkiem estragonu. Zyskuje on dzięki tej przyprawie taki nietuzinkowy smak i aromat. A dodatek tych uprażonych płatków migdałowych to już w ogóle bajka;)

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka różyczek brokuła
  • duża garść (albo dwie;) płatków migdałowych
  • estragon
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały jogurt naturalny (180 g)
  • 2 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i estragonem i odłożyć na chwilę. W tym czasie można przygotować sos i brokuły. 
Brokuły ugotować tak jak lubimy najbardziej ( najlepiej al dente! ). Do jogurtu dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać soli i pieprzu do smaku i wymieszać. Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć płatki migdałowe na złoty kolor.
Następnie na tę samą rozgrzaną patelnię, wrzucić na nią kurczaka i smażyć go często mieszając około 6-8 minut.
Na talerz wyłożyć brokuły, kurczaka, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.





Wczoraj był tak wariacki dzień. Ale bardzo miły.
Milion rzeczy do zrobienia.
I między innymi wizyta w krakowskim Matrasie i spotkanie z Anią Starmach z okazji wydania jej nowej książki.
Jestem zauroczona jej osobą.
Stwierdziłam, że mimo wszystkich przepisów i inspiracji które znaleźć można w internecie, książka to jednak książka ;)



Miłego dnia!  

16 komentarzy:

  1. książka to książka :) wiadomo :)
    a twoje danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczorajszy wieczór bardzo miły! a wspólna decyzja o zakupie książki to strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, a we dwójkę łatwiej podjąć taką spontaniczną decyzję ;)

      Usuń
  3. Ale ja Ci zazdroszczę tej książki ;)
    A co do brokuła to często takiego robię ale bez kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Abstrahując od zdjęć... Twoje danie wybitnie mi podpasowało. Czosnek ubóstwiam, kurczaka... ekhm... rzecz oczywista!^ :)) Zatem wpraszam się na obiad, zaraz, natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń
  5. od siebie dodaje makaron i mam jeden z moich ulubionych obiadów ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę taki smaczny obiad! na już :D sos świetny i kurczaka z brokułami zawsze chętnie łączę, to nie mogło nie smakować :)
    książka książką, ale i autograf w niej - miło tak, aż przyjemniej się wykorzystuje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam połączenie brokuła z kurczakiem!
    i jeszcze w czosnkowym sosie, aj to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moje ukochane połączenie <3 chyba też się skuszę na tak spontaniczny zakup xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak koniecznie ! Książka jest bardzo przyjemna, warto ją mieć :) A jak chcesz to my chętnie z Magdą pomożemy Ci się skusić za tydzień;)

      Usuń
  9. LOLA!! JESTEŚ THE BEST!! PIĘKNIE GOTUJESZ!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Książki są fajne. To jak z ebookami. Niby są spoko i wgle...ale co książka papierowa czy notatki-to papierowe!

    Jejć! Ile postów*jaka radocha* akurat w tydzień gdy nie mogłam być na bieżąco! Pozdrowienia znad kubasa kawuni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, nic nie zastąpi prawdziwej książki.
      Pozdrawiam również;* ale nie znad kubasa kawy, tylko spod różowej kołderki ;P

      Usuń